Witte chocolademousse met citroencrème
Dit is echt dé perfecte afsluiter van jouw kerstdiner. Deze witte chocolademousse is heerlijk licht, totaal niet zoet en perfect in balans met de citroencrème. En daarbuiten om ziet het er uit als een feestje :-D!
Bovenop zit een crunch van Napoleon welke je heel simpel maakt door de napoleon in de foodprocessor te gooien en fijn te malen. Leg ze heel even in de oven tot ze gesmolten zijn en breek in stukjes!
Witte chocolademousse met citroencrème
Ingredients
- Citroencrème:
- 1 citroen
- 1 ei
- 60 g witte basterdsuiker
- 50 g ongezouten boter
- Witte chocolademousse:
- 200 g witte chocolade
- 420 ml slagroom
- 80 ml melk
- 2 blaadjes gelatine
- Napoleon crunch:
- 8 citroen Napoleons
Instructions
Je gaat zometeen de citroencrème au-bain-marie verwarmen. Dit doe je door een klein laagje water in een pannetje aan de kook te brengen en hier later een glazen of metalen kom bovenop te zetten. Zorg dat de onderkant van kom het water niet raakt.
Mix in de kom alvast de eieren los met een garde zodat ze één geheel zijn. Voeg het rasp van een halve en het sap van een hele citroen, boter in stukjes en de witte basterdsuiker toe. Zet de kom op de pan en roer het regelmatig. Laat het in ongeveer 15 - 30 min. tot yoghurt dikte komen. Zodra de lemoncurd afkoelt wordt deze dikker.
Giet ongeveer 30 ml in de cocktailglazen en bewaar de rest in de koelkast voor later.
Voor de witte chocolademousse week je alvast de gelatineblaadjes in water.
Ook de chocolade smelten we au-bain-marie. Dus zet weer een kom op een pannetje met heet water en breek de chocolade alvast in stukjes (nu moet je de kom wel op de pan laten staan). Als de kom heet is, voeg je de witte chocolade toe en roer af en toe tot alles is gesmolten.
Klop ondertussen de slagroom lobbig.
Verwarm in een pannetje de melk. Knijp de gelatineblaadjes uit en zodra het volledig heeft gekookt voeg je de uitgeknepen gelatineblaadjes toe en roer je tot ze volledig zijn opgelost.
Voeg de melk aan de slagroom toe en roer goed door. Voeg vervolgens de gesmolten witte chocolade toe en roer alles goed door elkaar.
Verdeel het witte chocolademengsel over de cocktailglazen en laat de mousse voor min. 6 uur in de koelkast opstijven.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Voor de napoleon crunch verwijder je het plastic van de napoleon en blend je ze in de foodprocessor tot kruimels. Heb je nou geen foodprocessor? Wikkel ze in een theedoek en een steelpannetje doet wonderen ;-).
Leg de kruimels op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif de napoleon in de oven tot deze gesmolten zijn. Dit kan binnen 2 min. al gebeurd zijn! Zorg dat ze niet langer in de oven zitten, want anders wordt de crunch bitter. Laat de napoleon uitharden en breek daarna in stukjes.
Serveer de witte chocolademousse met een schepje lemoncurd bovenop en steek daar de napoleon crunch in.
Notes
Extra nodig: foodprocessor (of steelpan ;-))
Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij weten via Instagram of Facebook met de hashtag #vickyvandijk of tag mij @vickyvandijk. Dat vind ik echt super leuk om te zien!
No Comments