Snickers-karamel taart
Karamel is echt een van mijn guilty pleasures. Het liefst eet ik overal een beetje bij, en dan wel gezouten karamel. Gelukkig komt mijn karamel verslaving niet van een vreemde en kan ik dit heerlijk delen met mijn vader. En juist in deze snickers-karamel taart zit zo’n lekkere dikke laag smeuïge gezouten karamel. LOVE IT! Je kunt hem eventueel afmaken met wat pinda’s on top, of snijd een snickers in kleine stukjes en leg die bovenop! Ik heb voor deze taart een rechthoekige vorm gebruikt. Maar je kunt ook gerust een ronde vorm gebruiken! Iig als je hem maakt, zul je zeker niet teleurgesteld zijn :-D Hij smaakt zo goddelijk lekker!
Officieel gezien zou je in karamel niet mogen roeren, maar ik ben altijd zo ongeduldig en met andere dingen bezig dat ik wel roer. Want als ik het laat staan verbrand de helft en ik moet zeggen dat je het verschil eerlijk gezegd niet proeft. Dus doe gewoon waar jij je goed bij voelt!
Wil je nou nog meer baksels met karamel?
En je bent een echte zoetekauw net als ik? Dan moet je zeker deze snickerbars eens proberen! Die maak je met marshmallow fluff. Voorheen had ik dit ook nog nooit gezien in de supermarkt, maar het staat bij het broodbeleg (mocht je daar trek in hebben). Ik hou van zoet, maar dat gaat me net een stapje te ver op m’n brood haha! Maar in die snickerbars is het echt fantastisch! En hou je van cheesecake? Dan moet je deze gezouten karamel cheesecake eens proberen! Heerlijk! En wil je een lekker toetje, dan moet je écht deze karamel-meringue taartjes met geroosterde amandelen eens proberen! En nog ééntje dan: macarons met gezouten karamel!
Snickers-karamel taart
Ingredients
- 125 g bloem
- 220 g geroosterde pinda's
- 25 g lichtbruine basterdsuiker
- ½ tl zout
- 115 g koude ongezouten boter, in stukjes
- 200 g kristalsuiker
- 100 g gezouten boter, in stukjes
- 120 ml slagroom (hoog vet percentage)
- 1 tl zeezout
- 230 g melkchocolade
- 50 g creamy pindakaas
Instructions
Verwarm de oven voor op 175ºC.
Voeg ¾ van de pinda's in een goede blender of food processor en mix het tot één geheel.
Voeg de verkruimelde pinda's samen met de bloem, lichtbruine basterdsuiker, zout en koude ongezouten boter in een kom. Meng het een mixer tot één geheel.
Vet de bakvorm in. Verdeel vervolgens het deeg van de bodem in de bakvorm en druk goed aan. Leg er een laagje aluminiumfolie op en leg hierop de bakbonen.
Bak de bodem 20 minuten met aluminiumfolie. Verwijder vervolgens de bakbonen en de aluminiumfolie en bak hem nog eens 10 min. in de oven.
Maak ondertussen de gezouten karamel. Voeg hiervoor de kristalsuiker in een pan en verwarm de pan op medium hoog vuur terwijl je blijft roeren (Let wel op dat je een houten lepel of vuur bestendige spatel hiervoor gebruikt!). De suiker zal zich tot klonten vormen, waarna tot een dik bruine vloeistof.
Als de suiker volledig is gesmolten, voeg je direct de gezouten boter toe en blijf ongeveer 2 min. roeren tot alles gesmolten is. Voeg voorzichtig de slagroom toe terwijl je blijft roeren. Pas wel op, want het mengsel kan gaan bubbelen of spatten terwijl je de koude slagroom toevoegt! Laat het mengsel 1 min. zachtjes doorkoken.
Haal van het vuur en breng op smaak met ongeveer 1 tl zeezout. Laat het mengsel iets afkoelen.
Giet vervolgens het karamelmengsel op de bodem. Verdeel hierover de overgebleven pinda's zet in de koelkast. Laat het uitharden tot het een beetje stevig is.
Breek de melkchocolade in stukjes en voeg deze samen met de pindakaas in een schaal. Verwarm in de magnetron tot alles is gesmolten. Roer goed door elkaar en giet de chocolade over de karamel heen.
Versier eventueel nog met pinda's. En laat de taart min. 2-3 uur uitharden in de koelkast.
Notes
Extra nodig: blender of food processor, bakbonen en een taartvorm van 35x11 cm.
Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij weten via Instagram of Facebook met de hashtag #vickyvandijk of tag mij @vickyvandijk. Dat vind ik echt super leuk om te zien!
No Comments