Rauwe andijviestamppot met spekjes & rookworst
Stampot is één van mijn favoriete gerechten in de winter. Het liefst eet ik ook deze rauwe andijviestamppot meerdere keren per maand. Vroeger at (en voornamelijk kende) ik eigenlijk alleen maar boerenkoolstamppot, maar die heeft sinds mijn studententijd plaats gemaakt voor andijvie. En dan rauwe andijvie #loveit! Heerlijke romige aardappelen in combinatie met zoute spekjes en knapperige andijvie. Mij mag je er voor wakker maken!
In de loop van de jaren heb ik dit recept helemaal naar mijn eigen wens gemaakt. En ik moet zeggen. Hierna ben ik geen betere versie tegengekomen. Ik hou er juist van dat de stamppot heerlijk smeuïg is. Dit komt mede doordat ik het bakvet van de spekjes bij de stamppot giet. Dit zit boordevol smaak en maakt de stamppot extra lekker! En om nog wat extra pit aan de stamppot toe te voegen doe ik er altijd een snufje chilipoeder bij. Hou je niet zo van een pittige stamppot? Geen paniek, dit kun je gerust weglaten! De andijviestamppot zal net zo lekker smaken!
Nog meer inspiratie nodig voor je avondeten?
Om in de stamppotsferen te blijven: probeer eens deze zoete aardappelstamppot met geitenkaas, spekjes & pecannoten! Of juist deze heerlijke zelfgemaakte cannelloni met spinazie & ricotta! En zin in een goed stuk vlees? Dan moet je zeker deze kalfsoester met rode port-bramensaus eens proberen!
Rauwe andijviestamppot met spekjes & rookworst
Ingredients
- 650g kruimige aardappelen
- flinke hand andijvie
- 1 (verse biologische) rookworst
- 150 g spekreepjes
- 75 ml kookroom
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- klontje boter (ca. 10g)
- flinke snuf chilipoeder
- maggi
- peper + zout
Instructions
Breng een pan met water aan de kook voor de aardappelen. Schil de aardappelen en snijd deze door tweeën. Zodra het water kookt voeg je de aardappelen hier aan toe en kook ze in 15-20 minuten gaar.
Vermoedelijk moet je nu ook een pan water tegen het kookpunt aanbrengen voor je rookworst. Kijk even naar de gebruiksaanwijzing van jouw rookworst op de verpakking.
Snijd het sjalotje in halve ringen en pers de teentjes knoflook. Verwarm in een pan de boter tot deze volledig is gesmolten. Bak hierin het sjalotje 2 min. en voeg vervolgens de geperste knoflook toe. Fruit deze nog 1 min. mee. Voeg hierna de spekjes toe en bak het geheel nog 5 minuten tot de spekjes goed zijn door gegaard. Breng op smaak met wat peper.
Als de aardappelen gaar zijn giet je ze af en stamp ze met behulp van een stamppot stamper fijn. Voeg de kookroom toe en roer goed door.
Voeg de spekjes en al het bakvet toe aan de stamppot en voeg vervolgens de andijvie toe en roer goed door. Breng op smaak met wat chilipoeder naar smaak en eventueel nog wat peper.
Serveer de stamppot met de rookworst en eet smakelijk!
Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij weten via Instagram of Facebook met de hashtag #vickyvandijk of tag mij @vickyvandijk. Dat vind ik echt super leuk om te zien!
No Comments