Oranje tompoezen
Iets wat echt niet mag ontbreken aan Koningsdag: Oranje tompoezen. Heerlijk vind ik ze! Zeker als je ze helemaal zelf maakt! Het kost wel eventjes wat tijd om deze pareltjes te maken. Maar dan heb je ook wat!
Zelf ben ik helemaal gek op vanille, dus in deze vulling zul je daarom ook een heleboel vanille terug vinden! Als eerste heb ik banketbakkers room gemaakt welke ik daarna heb gemengd met gezoete slagroom en een zakje klop-fix! Zo blijft je vulling mooi stevig.
Voor de topping heb ik gebruik gemaakt van natuurlijke kleurstof, namelijk wortelsap! Als je nou geen klein flesje in de supermarkt kunt vinden en je drinkt dit verder nooit. Kun je ook gewoon lekker makkelijk kleurstof er aan toevoegen.
Zin in nog meer Koningsdag hapjes?
Maak dan eens deze mini pizza’s met chorizo! Super leuk om te maken met de kids en je kunt er heerlijk op variëren met jouw favo smaken! Of probeer eens deze mini saucijzenbroodjes. Heerlijk voor bij de borrel. En graag iets ruim van te voren maken? Probeer dan eens deze wraps met pesto, zongedroogde tomaat, kipfilet & rucola! Je kunt ze al een dag van te voren maken. Rol ze daarna even op in plastic folie en bewaar ze in de koelkast. Vlak voor serveren haal je ze uit de folie, snijd je ze in plakken en je bent klaar!
Oranje tompoezen
Ingredients
- 1 rol vers bladerdeeg
- Voor de vulling:
- 500 ml melk
- 50 g suiker
- 45 g maizena
- 2 eierdooiers
- 1 vanillepeul
- 240 ml slagroom
- 40 g fijne kristalsuiker
- 3,5 blaadjes gelatine
- Voor het glazuur:
- 125 g poedersuiker
- 2 el wortelsap
Instructions
Maak als eerste stap de banketbakkersroom. Meng de eierdooiers samen met een klein scheutje melk, suiker en maizena door elkaar en zet aan de kant tot gebruik.
Giet de rest van de melk in een steelpannetje.
Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Voeg het merg + het vanille stokje toe aan de melk en breng het al roerend aan de kook. Als de melk kookt verwijder je het vanille stokje.
Giet de een derde van de melk bij de eierdooiers en roer goed door elkaar. Giet het vervolgens terug bij de andere melk en laat het al roerend op een laag vuur 2 min. doorgaren tot hij mooi stevig is.
Giet de room in een kommetje en leg er een vel plasticfolie op zodat er geen velletje ontstaat op de bovenkant. Laat het geheel afkoelen in de koelkast. Het afkoelen kan best 2 uur duren. Wil je nou dat het sneller gaat? Verdeel dan de room over een bord. Hoe dunner de laag room, hoe sneller hij afkoelt.
Verwarm de oven voor op 180ºC.
Rol het verse bladerdeeg uit op je bakplaat en prik er met een vork echt super veel gaatjes in. Zorg dat overal gelijkmatig en goed geprikt is, want hierdoor krijg je die lekker knapperige krokante laag op je tompouce.
Bak het bladerdeeg in ongeveer 25 min. goudbruin in de oven. Laat hem hierna afkoelen.
Week de blaadjes gelatine in wat water.
Klop voor de vulling de slagroom samen met de fijne kristalsuiker stijf.
Verwarm in een pannetje 40 ml slagroom. Als het warm is voeg je hier de uitgeknepen blaadjes gelatine aan toe.
Klop nu in een andere kom de banketbakkersroom goed los en voeg hier de slagroom met opgeloste gelatine aan toe. Mix goed door elkaar. Voeg vervolgens de slagroom toe. Mix op de hoogste stand voor ongeveer 5 minuutjes tot alles mooi één geheel is. Doe de vulling in een spuitzak.
Snijd het bladerdeeg in 2 repen van 11 cm hoog.
Als je bladerdeeg iets van maat verschilt, zorg dan dat de kleinste onder ligt. Spuit over deze kleinste in de lengte banen van room. Houd aan de zijkanten een halve centimeter ruimte over. Als de onderkant gevuld is, spuit je er nog een laag boven op tot al je room op is.
Leg de bovenste laag bladerdeeg er bovenop en duw dit een klein beetje aan, zodat hij aan alle kanten goed gevuld is. Ga er met je vinger langs en strijk hem mooi glad.
Mix voor de glazuur de wortelsap samen met het poedersuiker door elkaar. Voeg hier nog 1,5 tl water aan toe en mix tot één geheel. Verdeel de glazuur over de bovenkant van je bladerdeeg en strijk glad met behulp van een lepel of glaceermes.
Laat het geheel minimaal een uur opstijven in de koelkast.
Snijd met behulp van broodmes aan één kant alvast een klein stukje van het uiteinde af, zodat je daar een mooie rechte zijkant krijgt. Doe dit zagend zodat niet te veel op je tompouce moet drukken.
Snijd nu in het glazuur om de 4 cm een klein streepje, zodat je weet waar je zometeen moet gaan snijden.
Snijd als eerste de andere zijkant af, want dit is erg lastig als je dit op het laatste moet doen. Snijd vervolgens zagend om de 4 cm de tompoezen af.
Bewaar de tompoezen in de koelkast.
Notes
Extra nodig: spuitzak.
Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij weten via Instagram of Facebook met de hashtag #vickyvandijk of tag mij @vickyvandijk. Dat vind ik echt super leuk om te zien!
No Comments