Lemoncurd cupcakes
Een tijdje geleden heb ik deze lemoncurd cupcakes gemaakt toen ik ben gevraagd om wat te bakken tijdens de Bomenplantdag bij ons in de buurt. Alle kinderen van groep 7 & 8 gingen helpen en hadden zin in wat lekkers! En natuurlijk, ik ben gek op bakken :-).
Voor deze dag heb ik onder andere deze lemoncurd cupcakes gemaakt. Want welk kind houd nou niet van cupcakes? (en ze waren ook als eerste op, haha!) Het originele recept van de cupcakes komt van Donna Hay, maar in het recept stond: lemoncurd (store bought)… Maar lemoncurd is zo simpel zelf te maken. En het smaakt zóó veel beter dan alle lemoncurds uit de winkel. Dus heb ik mijn eigen lemoncurd hieraan toegevoegd!
Je snijd de cupcakes met een mes aan de bovenkant in zodat je een dekseltje krijgt. Hier onderin (in de cupcake) spuit je wat lemoncurd, met daarboven op slagroom en nogmaals lemoncurd. Zo heb je een extra verrassing als je halverwege bent! Mjam!
Zin in nog meer cake recepten?
Probeer dan eens deze heerlijke chocolade amandelcake met een vleugje amaretto! Super lekker en de amaretto in de cake versterkt ook nog eens die lekkere amandelsmaak. En zin in een goede chocoladecake? Probeer dan eens dit recept van de chocoladecake met stukjes chocolade erin! En heb je zin in een cake met een twist? Dan heb ik deze heerlijke citroen-tijm cake met amandelen voor je!
Lemoncurd cupcakes
Ingredients
- Cupcakes:
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 160 g suiker
- 125 g ongezouten roomboter
- 2 eieren
- 80 ml melk
- 2 tl vanille-extract
- 250 ml slagroom
- 2 el poedersuiker + extra ter garnering
- Lemoncurd:
- 1 grote citroen
- 1 ei (L)
- 60 g ongezouten roomboter
- 75 g witte basterdsuiker
Instructions
Je gaat zometeen de lemoncurd au-bain-marie verwarmen. Dit doe je door een klein laagje water in een pannetje aan de kook te brengen en hier later een glazen of metalen kom bovenop te zetten. Zorg dat de onderkant van kom het water niet raakt.
Mix in de kom alvast het ei los met een garde zodat het 1 geheel is. Voeg het sap en rasp van de citroen, boter in stukjes en de witte basterdsuiker toe. Zet de kom op de pan en roer het regelmatig. Laat het in ongeveer 15 - 30 min. tot yoghurt dikte komen. Zodra de lemoncurd afkoelt wordt deze dikker.
Giet de lemoncurd vervolgens in een spuitzak of bakje en laat het ± 2,5 uur afkoelen in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Doe het bakmeel, de suiker, roomboter, eieren, melk en de vanille-extract in een kom en mix alles in ongeveer 6 min. tot één geheel.
Doe de cupcake vormpjes in de bakvorm en verdeel het cupcakemengsel in de vormpjes. Bak de cupcakes in ± 20-25 min gaar. Laat ze volledig afkoelen op een rooster.
Doe de slagroom met de 2 el poedersuiker in een kom en mix de slagroom stevig (maar niet te stijf).
Snijd met een scherp mes de bovenkant van de cupcakes in en leg ze aan de kant. Spuit (of gebruik een lepel) overal een klein beetje lemoncurd in. Schep daarna overal een lepel slagroom op spuit (of lepel) nog een keer wat lemoncurd op de slagroom. Leg het dekseltje van de cupcake er weer bovenop en bestrooi de cupcakes met nog wat poedersuiker.
Notes
Extra nodig: Spuitzak (kan ook zonder), cupcakes vormpjes en een cupcake bakvorm.
Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij weten via Instagram of Facebook met de hashtag #vickyvandijk of tag mij @vickyvandijk. Dat vind ik echt super leuk om te zien!
No Comments