Knapperig wit brood
Zelf ben ik echt gek op vers knapperig brood. Het liefste nog warm, waarbij je de buitenkant hoort kraken en dat je hem open doet en dat er nog lichtjes warmte vanaf komt! En je kunt dit gewoon thuis maken! Dit knapperig wit brood krijgt deze heerlijke krokante laag doordat hij in een pan gebakken wordt in de oven. Zo lekker. Je moet wel van te voren de pan laten opwarmen in de oven. Als het brood dan gerezen is, doe je deze in de pan en laat je hem voor 45 minuutjes bakken! Serveer het met bijvoorbeeld een lekker plakje jonge kaas, komkommer en je hebt een heerlijk wit brood op tafel.
Het heeft me even gekost om dit brood bij elkaar te zoeken, want brood bakken was niet mijn sterkste kant. Maar nu ik éénmaal weet hoe het moet, weet ik zeker dat er binnenkort nog wat meer receptjes online komen!
Inspiratie nodig voor wat heerlijke gerechten met brood?
En je hebt zin om wat te dippen? Dan moet je deze gegrilde paprika hummus eens proberen. In combinatie met knapperig wit brood is dat echt heerlijk! En voor op brood heb ik heerlijke pulled-chicken salade met spinazie of juist deze eiersalade! En hou je van simpel? Dan zijn deze geroosterde cherrytomaatjes in knoflookolie heerlijk met wat zuivelspread!
Knapperig wit brood
Ingredients
- 450 g bloem
- 275 ml warm water
- 7 g gist
- 1,5 tl fijn zout
Instructions
Meng alle ingrediënten met een mixer met deeghaken (met je handen kan ook!) door elkaar tot een mooi samenhangend deeg. Laat het deeg vervolgens in een kom een half uurtje rijzen op een warme plek met een laagje plastic folie over de kom heen.
Bestrooi je werkblad met wat bloem en duw het deeg plat. Vouw het brood naar onderen mooi zodat je aan de bovenkant een mooie gladde vorm hebt. Besmeer de bovenkant goed met bloem en leg deze met de ronde bovenkant naar beneden toe in de kom. Bekleed de kom nogmaals met folie en laat het 1,5 uur rijzen op een warme plek.
Verwarm de oven voor op 250°C en zet de pan in de oven.
Als de oven op temperatuur is haal je de pan uit de oven en verlaag je de temperatuur naar 220°C.
Haal het deeg voorzichtig los uit de kom en leg het deeg met de ronde kant naar boven in de pan. Pas wel op! Want de pan is gloeiend heet. Bestrooi de bovenkant van het deeg met wat bloem.
Snijd de bovenkant met een X in. Zo rijst hij op deze plekken nog mooi door en gaat het brood daar open staan.
Bak het brood met de deksel erop voor 30 minuten en verwijder daarna het deksel en bak nog eens 15 minuten.
Laat afkoelen op een rooster.
Notes
Extra nodig: pan die in de oven kan. Bij voorkeur een gietijzeren, maar emaille voldoet ook.
Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij weten via Instagram of Facebook met de hashtag #vickyvandijk of tag mij @vickyvandijk. Dat vind ik echt super leuk om te zien!
No Comments