Jambalaya met kip & chorizo
Deze jambalaya met kip & chorizo maak ik nog niet zo lang, maar hij is echt al flink wat keertjes voorbij gekomen! Hij smaakt zo onwijs lekker. Heerlijk licht pittig door de pikant gerookte paprikakruiden. En dan in combinatie met paprika, kip & chorizo is dit echt een feestje op tafel! En helemaal ideaal omdat het gewoon een éénpansgerecht is!
Jambalaya is ontstaan in de keuken van Louisiana (VS) en is afgeleid van het Spaanse gerecht paella. En ik denk dat ik zelf de Amerikaanse versie nog lekkerder vindt dan de Spaanse paella. Dit komt ook wel mede doordat je bij de paella normaal gesproken ook veel vis bij doet. En wij zijn thuis echt geen vis eters. Dit is misschien ook wel een beetje te zien aan de recepten die ik online gooi. In het gebied waar dit recept is ontstaan, gooien ze er oorspronkelijk ook schildpad & alligator in. Waar ik nu echt van gruwel, maar aan de andere kant. Ik heb het nog nooit gegeten. Dus geen idee hoe het smaakt!
Wil je nog wat rijst recepten proberen?
Probeer dan naast deze jambalaya met kip & chorizo eens deze risotto met spinaziepesto & cherrytomaatjes! Of juist deze risotto (mijn favoriet) de citroenrisotto met basilicum!
Jambalaya met kip & chorizo
Ingredients
- 150 g basmatirijst
- 300 ml kippenbouillon
- 250 g kipfilet
- 70 g chorizo
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- 1 tomaat
- 1 volle tl tomatenpuree
- 1 tl gerookte paprikapoeder hot (La Chinata)
- ½ tl basilicum
- ½ tl oregano
- ½ citroen
Instructions
Snipper het sjalotje, pers de teentje knoflook en snijd de tomaat in stukjes. Verwijderd de zaadlijsters uit de paprika en snijd ook deze in stukjes. Leg aan de kant tot gebruik
Verwijder de buitenkant van de chorizo en snijd deze in stukjes. Snijd ook de kipfilet in blokjes.
Verwarm wat olijfolie in een pan en fruit hierin de sjalot voor 2 min. Voeg de geperste teentjes knoflook toe en fruit deze nog 1 min. mee.
Voeg vervolgens de kipfilet toe en bak deze rondom dicht. Voeg vervolgens de chorizo toe en laat deze nog 1 min. meebakken.
Bak vervolgens de paprika nog 2 min. mee en voeg daarna de tomaat toe. Breng alles op smaak met de tomatenpuree, gerookte paprikapoeder (hou je niet van pittig, doe er dan wat minder in), basilicum en oregano. Voeg wat peper en zout toe naar smaak.
Bak de rijst even kort mee en voeg daarna de bouillon toe. Laat alles ongeveer 14 min. zachtjes sudderen tot de rijst gaar is en al de bouillon is opgenomen. Is je bouillon al op voor de rijst gaar is? Voeg dan nog een klein beetje water toe.
Serveer de jambalaya met wat partjes citroen.
Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij weten via Instagram of Facebook met de hashtag #vickyvandijk of tag mij @vickyvandijk. Dat vind ik echt super leuk om te zien!
No Comments