Cheesecake met gezouten karamel & chocolade
Dit is echt alles waar je mij gelukkig mee kunt maken: cheesecake met gezouten karamel + chocolade… LOVEIT! Sinds deze maand heb ik een samenwerking met Côte d’Or. En ze hebben een nieuwe heerlijke smaak op de markt gebracht, namelijk: dé karamel zeezout. Heerlijk in combinatie met deze cheesecake met gezouten karamel!
De cheesecake is heerlijk smeuïg met aan de bovenkant een heerlijk royale laag van gezouten karamel. En afgetopt met de karamel zeezout van Côte d’Or heb je echt een feestje op tafel staan! De taart is echter wel een cheesecake + karamel bom. Dus snijd kleine stukjes :-)! Maar om het positief te bekijken, zo kun je er wel extra lang van genieten!
Zin in nog meer taart?
En ben je ook dol op cheesecake? Dan moet je zeker deze cheesecake met frambozencoulis eens proberen! Of juist deze heerlijke no-bake cheesecake met lemoncurd en frambozen! En als je echt een feestje op tafel wilt moet je mijn ultieme favoriet eens proberen, namelijk de: witte chocolade cheesecake met passievrucht!
Cheesecake met gezouten karamel & chocolade
Ingredients
- Bodem:
- 100 g ongezouten roomboter
- 100 g kristalsuiker
- 1 ei
- 150 g bloem
- snufje zout
- Vulling:
- 800 g roomkaas, op kamertemperatuur
- 250 g suiker
- 125 g sour cream, op kamertemperatuur
- 5 medium eieren, op kamertemperatuur
- 50 ml slagroom, op kamertemperatuur
- 2 tl vanille-extract
- 1 volle el maizena
- Gezouten karamel:
- 200 g kristalsuiker
- 100 g ongezouten roomboter
- 120 ml slagroom
- 1 tl zeezout
- Extra:
- 75 g Côte d'Or Melk Zeezout Karamel chocolade
Instructions
Verwarm de oven voor op 150 ℃. Smeer de bakvorm in met boter en bekleed daarna de onderkant met bakpapier.
Voeg de boter en suiker voor de bodem in een kom en meng dit met deeghaken door elkaar. Voeg vervolgens het ei, de bloem en het snufje zout toe en meng het goed door elkaar tot het één geheel is. Bekleed de onderkant van de bakvorm ermee en bak de bodem in 20 min. lichtjes goudbruin. Haal hem hierna uit de oven en laat hem iets afkoelen.
Voeg voor de vulling de roomkaas, suiker, sour cream, slagroom, maizena en het vanille-extract in een kom en meng dit met een mixer tot één geheel. Voeg vervolgens de eieren toe en meng dit nog één keer goed door tot alles goed gemengd is. Zorg dat je niet te lang mixt, anders komt er teveel lucht in je cheesecake en gaat cheesecake scheuren.
Giet het cheesecake mengsel in de bakvorm en bak de cheesecake in 50 min. Zet onderin de oven een bakje met water, dit zorgt ervoor dat je cheesecake mooi egaal wordt aan de bovenkant.
Zet na 50 min. de oven uit en doe de oven niet open! Laat de cheesecake volledig afkoelen in de oven en verplaats hem na ongeveer 2 uur naar de koelkast. Laat hem bij voorkeur een nachtje in de koelkast uitharden.
Voor de gezouten karamel voeg je de kristalsuiker in een pan en verwarm de pan op medium hoog vuur terwijl je blijft roeren (Let wel op dat je een houten lepel of vuur bestendige spatel hiervoor gebruikt!). De suiker zal zich tot klonten vormen, waarna tot een dik bruine vloeistof.
Als de suiker volledig is gesmolten, voeg je direct de ongezouten boter toe en blijf ongeveer 2 min. roeren tot alles gesmolten is. Voeg voorzichtig de slagroom toe terwijl je blijft roeren. Pas wel op, want het mengsel kan gaan bubbelen of spatten terwijl je de koude slagroom toevoegt! Laat het mengsel 1 min. zachtjes doorkoken.
Haal van het vuur en breng op smaak met ongeveer 1 tl zeezout. Laat het mengsel iets afkoelen.
Als het mengsel is wat is afgekoeld giet je het over de cheesecake en laat je de cheescake nog 2 uur opstijven in de koelkast.
Breek 2 stukjes van de reep Côte d'Or chocolade in af en hak de rest in stukjes. Verdeel de gehakte stukjes over de cheesecake en leg de 2 reepjes er bovenop.
Notes
Extra nodig: taartvorm
Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij weten via Instagram of Facebook met de hashtag #vickyvandijk of tag mij @vickyvandijk. Dat vind ik echt super leuk om te zien!
4 Comments
Stefan Grip
maart 23, 2024 at 13:37Bij stap 7 staat gezouten boter. Maar bij de ingrediënten staat ongezouten boter. Welke moet ik nou hebben?
Vicky
maart 30, 2024 at 17:16Hi Stefan,
Ongezouten roomboter! De ingrediënten zijn altijd leidend, heb een kleine typfout gemaakt zie ik. Heb hem aangepast, dankjewel!
Groetjes,
Vicky
Ruud
mei 24, 2023 at 16:37Welke grootte bakbodem kun je het beste gebruiken?
Vicky
juni 20, 2023 at 16:24Hi Ruud,
Voor al mijn taarten gebruik ik de Ø23cm springvorm!
Groetjes,
Vicky