Chocolade amandeltaart
Deze chocolade amandelcake smaakt echt hemels! Heerlijk luchtig en de smaak van amandel & chocolade samen is een goeden combinatie. Om de amandelsmaak wat extra naar voren te halen heb ik er ook nog een flinke scheut amaretto aan toegevoegd.
En wat het mooie is: hij is ook nog eens glutenvrij! Dat is altijd een pluspunt bij ons in de familie! Mijn moeder heeft namelijk door mijn zwangerschap een glutenallergie gekregen, dus die moet nu al 28 jaar glutenvrij door het leven. Ik hoop toch echt niet dat ik dit ooit ga krijgen, ik zou zoveel gaan missen! Maar nu mijn neefje het ook heeft is mijn zus ook helemaal aan het bakken geslagen en je hebt zulke lekkere recepten die glutenvrij zijn! Voor alle glutenvrije volgers onder jullie hoop ik dat zei ooit nog eens een blog gaat starten met haar recepten. Want die is alleen nog maar glutenvrij aan het koken. En laatst had ze een stokbrood gemaakt en je proefde bijna geen verschil!
Wil je nou nog meer glutenvrije baksels?
Probeer dan eens deze macarons met gezouten karamel! Of juist helemaal vegan dan kan je ook voor deze frambozen cheesecake gaan met een heerlijke noten & cranberry bodem! En als je hier alleen de koekjes vervangt door de glutenvrije koekjes kun je ook deze witte chocolade kwarktaart met passievrucht maken!
Chocolade amandeltaart
Ingredients
- 200 g chocolade
- 175 g ongezouten roomboter, kamertemperatuur
- 5 eieren
- 180 g kristalsuiker
- 175 g amandelmeel
- 75 ml amaretto
- cacaopoeder ter garnering
Instructions
Bekleed de bodem van de springvorm alvast met bakpapier en verwarm de oven voor op 180℃.
Hak de chocolade grof en smelt deze au bain-marie. Dit doe je door in een pan een laagje water te doen en deze aan de kook te brengen. Zet hier bovenop een vetvrije kom, liefst van metaal of glas (zorg dat de kom het water niet aanraakt) en zorg dat de kom alvast verwarmd wordt. Als de kom warm is voeg je de chocolade toe. Roer af en toe met een (bij voorkeur een houten) lepel de chocolade door elkaar tot alles is gesmolten.
Splits de eieren.
Mix in een (vetvrije) kom het eiwit samen met 30 g suiker stijf.
Mix in een ander kom de boter samen met het eigeel, 150 g suiker luchtig. Voeg als alles goed gemengd is het amandelmeel toe. Roer goed door en voeg als laatste de gesmolten chocolade & de amaretto toe en klop goed door tot alles gemengd is.
Voeg het eiwit in 3 delen toe aan het amandelmengsel en spatel luchtig door. Niet te hard, want je wilt de luchtigheid van het eiwit behouden. Als het eiwit goed gemengd is voeg je het volgende deel van het eiwit toe, herhaal de stap en voeg als laatste het overige eiwit toe.
Spatel alles in de taartvorm en bak de amandelcake in ongeveer 30-35 minuten gaar. Laat de taart volledig afkoelen in de vorm.
Serveer met wat cacaopoeder bovenop.
Notes
Extra nodig: taartvorm ø 24 cm
Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij weten via Instagram of Facebook met de hashtag #vickyvandijk of tag mij @vickyvandijk. Dat vind ik echt super leuk om te zien!
No Comments