Appel-boterkoek
Mijn oma, vader en ik zijn echt GEK op boterkoek. Bij mijn ouders thuis moesten we het ook niet in huis halen, want het is natuurlijk niet heel goed voor de lijn. Maar zo onwijs lekker! Als we dan in het weekend bij mijn oma op bezoek kwamen, lag het daar natuurlijk wel altijd in de kast. Want als omaatje op leeftijd geef je niet meer zo veel om al die calorieën, maar gewoon om lekker eten. En natuurlijk om je kind + kleinkind vol te stoppen, want daar ben je oma voor. Zo lekker! Ik heb nu een variant met appel gemaakt, wat echt totaal niet moeilijk is en het ziet er echt onwijs leuk uit! Afgetopt met een appelsap crème op de bovenkant wat de appelsmaak nog extra naar boven brengt. I love it!
Appel-boterkoek
Ingredients
- 300 g bloem
- 300 g roomboter, op kamertemperatuur
- 200 g witte basterdsuiker
- snufje zout
- ½ vanillepeul
- 1½ appel (elstar of jonagold)
- 50 ml appelsap
- 3 g taartina
- kaneel
Instructions
Verwarm de oven voor op 175 ℃ en smeer de boterkoek bakvorm alvast in met boter.
Doe de bloem, roomboter, witte basterdsuiker, het snufje zout en het merg van een ½ vanillepeul in een kom. Meng dit met een deegmixer tot één geheel.
Voeg het deeg toe aan de bakvorm en druk het met de bolle kant van een lepel tot een egaal deeg. Maak af en toe de lepel nat, dit werkt makkelijker.
Bak de boterkoek in de oven voor 20 min.
Snijd de appel in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd met behulp van een mandoline de appels in dunne plakjes van 1 mm. Heb je nou geen mandoline in huis? Snijd dan zelf zo dun mogelijke plakjes met een mesje. Je hebt ongeveer 1-1½ appel nodig.
Haal de boterkoek uit de oven en laat hem even afkoelen. Laat de oven wel aan staan! Je hebt hem zo weer nodig. Druk met de bolle kant van een lepel de boterkoek op 1 cm van de rand in. Zorg dat het één geheel wordt. Het zal nog wel een beetje 'pappig' zijn, maar dit hoort zo.
Leg de appelpartjes van buiten naar binnen in een rondje en dakpansgewijs over elkaar heen zodat je een roos vormt.
Zet de boterkoek terug in de oven voor nog eens 20 min tot hij mooi goudbruin is.
Haal de boterkoek uit de oven en laat hem nog even afkoelen. Verwarm ondertussen in de magnetron of in een pannetje de appelsap tot het een beetje lauw-warm is. Voeg vervolgens de 3 g taartina toe aan de appelsap en roer goed door elkaar. Smeer de appels in met de appelsap.
Laat de boterkoek geheel afkoelen tot je de boterkoek uit de vorm verwijderd. Strooi er wat kaneel over voor dat je hem serveert.
Notes
Extra nodig: boterkoek bakvorm + mandoline
Heb jij dit recept gemaakt? Laat het mij weten via Instagram of Facebook met de hashtag #vickyvandijk of tag mij @vickyvandijk. Dat vind ik echt super leuk om te zien!
No Comments